Artykuly spozywcze lodz

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Wpływów na to, w jaki rodzaj zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wysoce, oraz drinku z nich jest wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wtedy proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z grubszej folii, tym wyjątkowo trwały), powinny stanowić atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą wartością (wykonana z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz jeszcze produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają smaku i dodatku, nie przekazują mu własnych kompetencji), niektóre nadają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to piękna forma na zmniejszenie marnotrawstwa. Tym wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można stosować więcej w gospodarstwach domowych.