Lampy prozniowe zastosowanie

Pakowanie próżniowe jest wyjątkowym systemem na wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, oraz tym jednym generuje oszczędności dla własnego budżetu.

Urządzenia próżniowe są bardzo niskie w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich dobranych opakowań. Na targu są różnego rodzaju maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone specjalnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują także niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w system próżniowy, wydłuża jej przydatność do jedzenia, z trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak oraz aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a też przechowywane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie przechowywane w obecny pomoc nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się właśnie dzięki temu, że artykuły nie mają dojazdu do powietrza, jakie jest zasadniczą przyczyną psucia się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na materiały innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej podawane są pakowarki bezkomorowe. Istnieją zatem krótkie urządzenia, w których pakowanie odbywa się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji z wielkości, jakie posiada, sił a z producenta, zawsze te najdroższe kierowane są raczej dla młodych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje daleko niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które posiadają pewną, czy dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można i używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak wymaga toż konkretnych wiedzy. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, zyski oraz warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te narzędzia są dane do pakowania dużych ról żywności.