Oplacalnosc produkcji jaj wiejskich

szuflady kasoweSzuflady kasowe do kas fiskalnych Polkas Kraków

Jakiś termin temuż w Ogromnej Brytanii wyszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do czynienia mało na wszelkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wychodzące z chowów ekologicznych, w pracy zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są metodą na zajęcie rynku, i taż jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami poprawiającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można zdobyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klas, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny że być legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać mało dobrze na sprawdzone produkty doskonałej kondycji zamiast truć organizm...