Urzadzenia do pakowania prozniowego zywnosci

Próżniowe pakowanie żywności jest najcudowniejszym systemem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej formy korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można dać urządzenia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w worku foliowym, czyli w pojemniku do tego przeznaczonym. Urządzenia te sprawiają zgrzewy na stronie worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym ważną wilgotność, konsystencję, gust i zapach, a dodatkowo są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na technologia działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w jakiego wnętrzu nasuwa się worek wspólnie z owocem. Jej dużą korzyścią jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu produkuje się powtarzalność procesu pakowania, również możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest istotne przy pakowaniu dobrych produktów. Cechą istnieje i możliwość wykorzystania w procesie produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co znacząco zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą mieć dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbytu jest pełen wybór pakowarek komorowych, co powoduje na jej właściwy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich rodzajów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym w produktem, otrzymuje się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, ubiera się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie produktów o ciekawych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Wartością jest wyjątkowo dużo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa sprawność oraz wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są zwłaszcza dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.