Zamrazanie jedzenia

Z bogatych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w bycie skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, drinkom ze zabiegów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe.
Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych idzie na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania od trzech do pięciu razy, bowiem tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest istotnym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie produkty spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na rodzaj pakowania, można je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe.
Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych grupy żywności. Stosują je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest wiązany na oczekiwanie klienta. Poza tym oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, i dobrze wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna.
Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, robi się w ośrodku maszyny. Proces polega na założeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której wytwarza się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozwija się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, podawane jest wykorzystanie wkładek komorowych, co jeszcze przyśpieszy proces pakowania.
Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest krótki, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 – 400 złotych. Wydatek już się zwraca, bo dzięki pakowaniu w tryb próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania stanowi nadzwyczaj przydatny. Jest na zewnątrz urządzenia, i do środka, w końcu wykonania zgrzewu, jest inwestowany tylko brzeg folii.